torsdag 3 juli 2014

FLOWERS by titti & ingrid - Ätbara blommor!


Temat denna gång i FLOWERS är ett riktigt roligt ämne…ätbara blommor!
Jag tycker det är så vackert att dekorera bakverk och mat med blommor och det finns faktiskt en hel del ätbara (och goda!) blommor. Helst ska man ju använda ekologiskt odlade blommor eller blommor som man själv odlat i trädgården så att man vet att de inte är besprutade.


Här kommer några tips på ätbara blommor: 

Tagetes (god i sallader)
Pensé (till kakor och desserter, dekoration)
Viol (vacker att frysa in i iskuber, god i sallad och desserter, kanderad)
Gurkört (används i bål, drinkar, iskuber och sallad)
Blåklint (sallad)
Krasse ( sallad eller dekoration)
Ringblomma ( dekoration, sallad)
Tusensköna ( dekoration, sallad)
Ros ( saft, marmelad, kanderad, rosensocker, sallad, te, dekoration)
Pelargon (kronbladen används som smaksättare i mjuka kakor)
Syrén ( saft och glass)
Fläder (saft och glass)
Maskros ( sallad, gelé)
Lavendel (marmelad, lavendelsocker, saft mm)

Det finns massor av fler blommor som man kan använda men givetvis ska man kolla en extra gång (det finns både bra böcker och information på nätet om just ätbara blommor) innan man använder blommorna till mat och bak, för det finns ju faktiskt en hel del giftiga blommor också! 


Somrig rosensaft
1 liter röda eller rosa rosenblad
1 liter vatten
7 dl socker
1 msk citronsyra

Skölj rosenbladen försiktigt och väl i en sil, låt dem rinna av ordentligt. Lägg dem tillsammans med vattnet i en kastrull av rostfritt stål och koka under lock i ca 5 minuter.
Ta av från värmen och rör ut socker och citronsyra i blandningen.
Rosenbladen som vid det här laget har förlorat sin färg får nu tillbaka färgen igen.
Koka upp en gång till lite snabbt och ta sen bort kastrullen från värmen.
Låt saften svalna, sila den noga genom en silduk och häll på flaska.


Lavendel är en klassisk blomma att använda i bakverk, men ta inte för mycket. Då smakar det parfym!
Jag brukar varje år göra lavendelsocker som jag använder i bakverk, till morgonfilen eller på jordgubbarna. Blanda strösocker och torkad lavendel (ca 1 dl socker, 1 dl lavendel) i en glasburk. Sätt på lock och låt stå i ca 1-2 veckor. Skaka burken lite då och då...


Jag hoppas ni har fått lite ätbar och blommig inspiration nu! Som jag sa, sök information om vad som går att äta i blomväg och ni kommer att hitta många roliga och goda recept.
Nu tycker jag att vi tar och kikar in till min kära kollega Ingrid med bloggen OF SPRING AND SUMMER och ser vad hon har hittat på i detta blommiga tema denna gång!

Kram,
Titti

Här är en länk till våra tidigare inlägg i FLOWERS 
och ni hittar oss även på PINTEREST

18 kommentarer:

  1. I can hardly wait to try and make this drink my dear Titti. It looks so good. You take the most amazing photos!
    hugs...

    SvaraRadera
  2. ♥♥♥♥♥
    Great Pictures!!

    Tina

    SvaraRadera
  3. Bonjour,

    Je me réjouis de vous lire et de savourer du regard vos belles photos. Un très joli billet où vous ne manquez pas de nous donner de bonnes idées.
    Gros bisous ♡

    SvaraRadera
  4. Halloj Titti!
    Intressant läsning, visste inte att det fanns så många ätbara blommor.
    Men å vilka vackra bilder du tagit, blev fikasugen också hihi.
    Ha d gott kram Arja

    SvaraRadera
  5. Vilket härligt inlägg. Nästa kalas ska jag ha blommor
    på salladen, bra och få tips om vilka som är ätbara.
    Och så fina foton du tagit.
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  6. Blåklint i sallad, jisses vilken rolig midsommarsallad det skulle bli. Svenskare än svenskast, med en jordgubbstårta till efterrätt sedan. Kul inlägg!

    SvaraRadera
  7. Dear Titti,
    that was interesting! I love flower but I wasn´t sure which are edible.
    <3 Nico

    SvaraRadera
  8. Så fint inlägg. Jag har en bok med just såna recept men har varit lite för lat för att pröva. Rosensaft var nåt nytt för mej, kanske man skulle testa vore ju just den rätta saften för rost o rosor :) Kram Katta

    SvaraRadera
  9. Very, very interesting and beautiful post - thank you. Flowers our joy.
    Jarka

    SvaraRadera
  10. Så mycket inspiration och jag tokgillar dina fina bilder!
    Ska komma ihåg att plocka blommor och ha på tårtan i sommar.
    Ha en fin torsdag
    Kram Maria

    SvaraRadera
  11. Dear Titti!
    I love your cake!!!! Miammmm!
    And I often eat some flowers of my garden.
    But only when I have a lot ...
    Happy week my Dear!
    With love,
    Geli

    SvaraRadera
  12. Lots of lovely ideas here Titti - thank you. I always like to add nasturtium flowers to my salads when they are out in the garden to make them look more attractive. I also make delicious elderflower cordial each year which we all enjoy.

    SvaraRadera
  13. Titti, when I look at your photographs, and see the recipes and suggestions for ways in which to use edible flowers, I really wonder why I have never (yet) tried any of these ideas.

    Perhaps this will be the summer. I must remember to ask some of the farmers on my next visit to the greenmarket about which of their flowers are "organic" enough to be safe for dining.

    xo

    SvaraRadera
  14. Oj så mycket läckert! Vilka fina bilder, man blir ju sugen på allt!
    Och tack för tipsen, där hade jag ingen koll alls!
    Ha det gott o sommrig helg!
    Kram :)

    SvaraRadera
  15. Tack för fina tips och inspiration....och sommaren som har kommit tillbaka är väl toppen !!!
    Vi har flyttat ut till torpet nu....
    Kramisar bia

    SvaraRadera
  16. Tack för all info om ätbart blomster. Jag har faktiskt gjort lavendelsocker och lavendelkakor en gång.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera
  17. Vilka härliga bilder, blommor har många användningsområden :) Tack för ett inspirerande inlägg!
    Kram Frida

    SvaraRadera
  18. Så härliga bilder!
    Verkligen vackert med blommor som dekoration i mat och bakverk.. Tack för informationen det var många jag inte visste var ätbara!

    Önskar dig en fin helg!
    Kram Marie

    SvaraRadera

Tack snälla för att du tar dig tid att lämna en kommentar, det betyder mycket för mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...