Temat denna gång i
FLOWERS är ett riktigt roligt ämne…
ätbara blommor!
Jag tycker det är så vackert att dekorera bakverk och mat med blommor och det finns faktiskt en hel del ätbara (och goda!) blommor. Helst ska man ju använda ekologiskt odlade blommor eller blommor som man själv odlat i trädgården så att man vet att de inte är besprutade.
Här kommer några tips på ätbara blommor:
Tagetes (god i sallader)
Pensé (till kakor och desserter, dekoration)
Viol (vacker att frysa in i iskuber, god i sallad och desserter, kanderad)
Gurkört (används i bål, drinkar, iskuber och sallad)
Blåklint (sallad)
Krasse ( sallad eller dekoration)
Ringblomma ( dekoration, sallad)
Tusensköna ( dekoration, sallad)
Ros ( saft, marmelad, kanderad, rosensocker, sallad, te, dekoration)
Pelargon (kronbladen används som smaksättare i mjuka kakor)
Syrén ( saft och glass)
Fläder (saft och glass)
Maskros ( sallad, gelé)
Lavendel (marmelad, lavendelsocker, saft mm)
Det finns massor av fler blommor som man kan använda men givetvis ska man kolla en extra gång (det finns både bra böcker och information på nätet om just ätbara blommor) innan man använder blommorna till mat och bak, för det finns ju faktiskt en hel del giftiga blommor också!
Somrig rosensaft
1 liter röda eller rosa rosenblad
1 liter vatten
7 dl socker
1 msk citronsyra
Skölj rosenbladen försiktigt och väl i en sil, låt dem rinna av ordentligt. Lägg dem tillsammans med vattnet i en kastrull av rostfritt stål och koka under lock i ca 5 minuter.
Ta av från värmen och rör ut socker och citronsyra i blandningen.
Rosenbladen som vid det här laget har förlorat sin färg får nu tillbaka färgen igen.
Koka upp en gång till lite snabbt och ta sen bort kastrullen från värmen.
Låt saften svalna, sila den noga genom en silduk och häll på flaska.
Lavendel är en klassisk blomma att använda i bakverk, men ta inte för mycket. Då smakar det parfym!
Jag brukar varje år göra lavendelsocker som jag använder i bakverk, till morgonfilen eller på jordgubbarna. Blanda strösocker och torkad lavendel (ca 1 dl socker, 1 dl lavendel) i en glasburk. Sätt på lock och låt stå i ca 1-2 veckor. Skaka burken lite då och då...
Jag hoppas ni har fått lite ätbar och blommig inspiration nu! Som jag sa, sök information om vad som går att äta i blomväg och ni kommer att hitta många roliga och goda recept.
Nu tycker jag att vi tar och kikar in till min kära kollega Ingrid med bloggen
OF SPRING AND SUMMER och ser vad hon har hittat på i detta blommiga tema denna gång!
Kram,
Titti
Här är en länk till våra tidigare inlägg i
FLOWERS