lördag 10 april 2021

En skön utflykt till en ödeby...

Ibland är det kul att turista på sig egna ö, att göra små utflykter som ger både historia och en skön och välbehövlig långpromenad...


Dottern och jag valde väl veckans blåsigaste dag att ta oss till Dröstorps ödeby - mitt ute på det karga, ensliga Alvaret. Vindpinat men vackert. Stenigt och ensligt...

Här mitt ute i ingenting och långt från andra byar började det byggas en liten by 1758. Öland var extremt fattigt då och jordplättarna att odla på var få. Här byggdes 4 gårdar och med endast 30 bofasta som mest.

En familj hade så många som 21 barn (!) men barnadödligheten var hög. I alla familjer hade ett eller flera spädbarn dött, kvävda i mörkret i föräldrarnas säng eller i sjukdomar orsakades av stor brist på mat...fy så sorgligt och hemskt egentligen.

Den gamla grindstolpen finns kvar in till byn...

Sten, sten och åter en massa sten. Hus, murar, fähus, ja allt byggt av sten...1897 blev byn helt öde. Några dog, några flyttade till andra byar och några flyttade med större drömmar till Nordamerika. 


Samma plats som på svart/vita bilden ovan. Stenmuren är kvar och den gamla brunnen annars har landskapet ändrats en hel del genom åren...


Ja egentligen inte mycket att se mer än hus/stenrester men det är en bit öländsk historia.

Byborna använde här i byn gamla gravhögar från järnåldern till matkällare! Ja det känns ju lite sisådär men förmodligen alldeles viktigt för överlevnad och matförvaring...


Lite längre bort ligger en liten vacker sjö/mosse, Dröstorpsmossen. Omgiven av stora fuktängar och en av Alvarets större sjöar. Här runt tog byborna vinterfoder till sina kreatur...

En skön utflykt på slingriga och karga Alvarmarker med lärkan högt drillande i skyn! Friska vårvindar och så en tysthet här ute som är heeeelt magisk, väldigt välbehövlig och ganska så unik i dessa tider...

När vi åkte hem fick jag syn på dessa grindar! Sååå vackra! Och en jordkällare med taklök på taket...

...som tillhör detta vackra gamla hus som har det stora vida Alvaret som närmsta granne. Stort, gammalt och tydligen en sommarstuga. Nåja, lätt urblåsta kunde jag och dottern konstatera att utflykter kräver en hel del energi så nästa gång ska vi inte missa det där med att ta med en stor och rejäl matsäck!!!

Ha en fin kväll nu :)

KRAM

18 kommentarer:

 1. Ja så otroligt mycket sten och vilket arbete med att bygga gärdsgårdar och matkällare. Och så förfärligt med den höga barnadödligheten. Ha det bra.

  SvaraRadera
 2. Sorgligt men vackert. Ja, inte behöver man åka särskilt långt för att få nya upplevelser. Den här tiden har nog många upptäckt vårt land med nya ögon. På ont och gott.

  Glad söndag!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 3. Spännande med historia. Vi har faktiskt inte varit där konstigt nog. Det får bli nästa gång. Matsäck måste man ha och du, fanns det ormar? Kraaaam Pia

  SvaraRadera
 4. Flotte byggverk av stein, men også en trist historie. Tenk å føde 21 barn, og så miste flere av de. Det må ha vært en hard tid å vokse opp i, og det var sikkert derfor så mange utvandret til USA. Her i Norge skjedde akkurat det samme.

  Klem, Marit

  SvaraRadera
 5. Hej Titti!
  Det är vackert med alla stenmurar, och vilket jobb det var att bygga upp allting. Det var ett enkelt och hårt liv. Fina bilder.
  Ha det gott /Kram Marika

  SvaraRadera
 6. Säger som Ingmarie vilket arbete att bygga allt detta.
  Men vilken vacker plats och vilken skön utflykt. Även om ni missade att ta med en rejäl matsäck.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 7. Så vackert och också så sorgligt. Vi behöver bli påminda om det som varit. Inte minst när vi nu står mitt i en pandemi så kan det vara bra att tänka på hur det har varit och hur människor ute i världen har det. En del av det du skriver är ju faktiskt vardag idag för en del. Ska just själv lägga ut om en utflykt som handlar om en svunnen tid.

  SvaraRadera
 8. Matsäck är A och O när vi går på utflykt :) Men tänk jag hade fått för mig att du bor på Gotland - alltid lär jag mig något. Tycker om platser där det finns rester av svunna och ofta hårda tider. Det finns mängder av stengrunder kvar här i landskapet och det som slår mig är hur extremt små 'husen' varit.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 9. Men åhhh...... dit måste vi ta oss nästa gång vi kommer till sydön. Jag älskar ju Alvaret och ljuset, just där har vi aldrig varit. Undrar just om det finns mycket fågel och blomster där om några veckor?
  Ha de gott. Kram, Catarina

  SvaraRadera
 10. Vilka vackra bilder och så spännande att få dyka ner i historien. Ja, tänk, så folk hade det förr. Det går ju knappt att föreställa sej.
  Det karga har verkligen sin tjusning kan jag tycka och så mycket vacker sten det finns.
  Säkert blåsigt där också, precis som här för här har det blåst rejält sista dagarna.
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 11. Vad roligt med det svart vita fotot. Man såg verkligen att det var samma plats.
  Intressant att föreställa sig hur de levde och hur byn såg ut när den var nybyggd.
  Stackars fattiga människor. De hade det inte lätt.
  Ha en fortsatt bra söndag nu.
  Kram Carina

  SvaraRadera
 12. Håller med, ibland är det kul att turista på sin egen ö!
  Ja, tänk vad fattigt det var på många håll förr, och vilket slit de hade!
  Så vackert huset ni hittade!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 13. This area is so old and has so much history. That's amazing that one family had 21 children....and so sad that some of the infants died. It's nice that you and your daughter got to visit here, even if it was a windy day. I love hearing about old places. There are many old buildings in Europe, which my daughters traveled to. And so many interesting stories to go along with them.

  Have a lovely Sunday.

  ~Sheri

  SvaraRadera
 14. What a wonderful trip Titti, both fascinating and a little sad at the same time. I think life for us is so much easier than in days gone by and yet we still complain at times. Definitely a lunch bag next time, and for me a flask of coffee 😉

  SvaraRadera
 15. Det er svært at forestille sig, hvor slidsomt et liv disse pionerer på Alvaret har haft. Det var synd, de måtte opgive. Historien kommer så tæt på, når man går rundt i ruinerne af forladte huse.
  Man må ikke undlade at tage en god madkurv med, når man er på tur 🙂. Den svarer til, hvad benzin er for en bil.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 16. Vilket liv de levt där måsta ha varit en daglig kamp. Undrar om de någon gång hittade någonting i vardagen att njuta av. Ser så kargt ut landskapet hur kunde de leva där undrar man.
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 17. So much atmosphere, this place could be the setting for a movie.
  Amalia
  xo

  SvaraRadera
 18. Tack för en fin promenad.
  Alltid intressant med ödebyar och orsaken till att de är öde.
  Hemskt med denna stora barndödlighet som fanns förr. Också tanken på att föda så många barn och hur kvinnans kropp reagerar på det, hemskt.
  Underbara foton, som vanligt. Stort tack och ha det bra!

  SvaraRadera

Tack snälla för att du tar dig tid att lämna en kommentar här! Det betyder så mycket för mig :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...