fredag 17 oktober 2014

Wabi-sabi...


Wabi-sabi…när jag först läste detta ord trodde jag det var något man åt till sushi!
Men wabi-sabi är något helt annat och som har djupa anor i den japanska kulturen. Det handlar om konsten att finna skönhet i det som är gammalt och slitet, att se charmen i det som blivit skamfilat och märkt av tidens spår, att vara medveten om alltings skörhet, bedagad skönhet och låta sig beröras av tidens naturliga gång…


Det är en hyllning till skavanker och sprickor, till det som åldrats och förbrukats och som sakta, sakta håller på att gå ur tiden. Som ett vindpinat hus, gamla slitna dörrar, tapeter som blekts, väggar som hört historier och sett människor komma och gå…ett fårat ansikte, en ros som blommat ut och en gammal människas händer.
Att acceptera och se skönheten i tidens gång och i ödmjuk vetskap om att allting är ändligt och att även ens eget liv har ett slut.


Det är en livshållning som sätter värde på enkelhet, långsamhet och äkthet, som vill få oss att stanna upp och glädjas åt det lilla i livet och åt de ögonblick som gör livet meningsfullt.
Wabi-sabi bygger på tre faktum: ingenting varar i längden, ingenting är färdigt och ingenting är perfekt.Allt detta läste jag en kväll (och citerade) från boken Tid för förändring av Patricia Tudor-Sandahl 
och helt plötsligt dök detta hus upp i minnet! 
Ni vet ju att jag visade er det i våras och jag har inte kunnat glömma det, känslan av att vara där och att någon bara lämnat det vind för våg. Ja stolt står huset där på öländska landsbygden och vill bli omhändertaget, få någons kärlek.
Och det är väl precis detta wabi-sabi handlar om, att se ett vackert förfall, ett hus som varit älskat, alla minnen i väggarna och att trots all sin skruttighet och skörhet så är huset i mina ögon bara så vackert…Ja detta är väl inget hus som lär hamna på Hemnet skulle jag tro, det skulle inte passa in där bland alla flotta våningar och dyra påkostade villor och många skulle säkert tänka "usch, ruckel, riv det, bygg nytt" men jag ser bara möjligheter och skönhet i allt elände…
Som skira gardiner som fladdrar i ett öppet fönster en ljummen sommarkväll, ett stort kök för många vänner och glada skratt, att sitta framför en skön brasa i kakelugnen när snöstormen viner utanför en mörk kväll i december…Wabi-sabi…tänk att det fanns ett ord för det jag tycker om i livet! 


40 kommentarer:

 1. What a beautiful house it is Titti! I do like the faded wallpaper and all the greys. So very pretty!

  Have a lovely weekend!

  Madelief x

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, it´s a beautiful house, well it´s been beautiful house...many years ago. I love it...
   Warm hug,
   Titti

   Radera
 2. Så vackert! Underbara bilder. Tänk att du fått ett ord för det du tycker om, inte dåligt. Får mig att tänka på ett gammalt hus i Kroatien som vi ofta åker förbi, det är övergivet och dörren hänger på trekvart. Men det tilltalar mig så.
  Jag trodde först också det var om sushi:)
  Ha en fin helg vännen
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tänk att det fanns ett ord...för det man inte kan sätta ord på!
   Varm kram,
   Titti

   Radera
 3. Härligt att någon säger det vi tänker Så vackert och så charmigt. Njuter av de vackra i bilderna.
  Ha en skön helg
  kram Meta

  SvaraRadera
 4. Wabi-sabi kommer inte det från japan/kina....har läst en bok av en tjej (som jag för övrigt träffat) hon är iaf från min barndomsstad Härnösand...men just nu kommer jag inte på vad hon heter...hon har skrivit om Wabi-Sabi...och även om Feng Sui eller vad det heter...Winqvist i efternamn tror jag hon heter kom jag plötsligt på...jag har hennes bok någonstans här hemma....och även Rensa i röran typ, har hon skrivit, jättebra böcker...hon har hållit kurser och annat också...vi träffades på grund av att vi var på samma ställe där det var hönsutställning....jag hade höns då och även hon...apropå Wabi Sabi.....det blev ett långt utlägg om det, haha....önskar dej en trevlig helg min vän...
  Bia

  SvaraRadera
 5. Wabi-sabi kommer från Japan...intressant i vår stressiga och högpresterande tillvaro!
  Kram,
  Titti

  SvaraRadera
 6. Underbara bilder! Ganska märkligt hur olika vi människor är och hur vi ser på skönhet. Men dina bilder illustrerar så fint det jag upplever som vackert och tankeväckande. Det vackraste är just det som väcker fantasin. Tack för ditt inlägg.
  / RosMarie

  SvaraRadera
 7. Vakkert..... Tenk så mange en gang, vakre hus som står og forfaller. Jeg blir så glad hver gang jeg ser et gammelt vakkert hus som blir pusset opp og tatt vare på! Takk for at du lærte meg et nytt ord :o) Fin kveld til deg! Klem fra Nina

  SvaraRadera
 8. Så fint. Her i bloggenes verden er det nok mange som tenker slik.
  Det er mye vakkert i forfall også og forfallet kan jo også i mange fall reverseres.
  Flott at det finnes et ord for dette. Og de tre faktum dette bygger på er jo helt sant.
  Så fint at du delte dette med oss. Tankevekkende og fint.
  Klem fra Marit

  SvaraRadera
 9. Jag jag trodde nog det var en krydda ;) Vilket projekt du har hittat, vilken charm men mycket jobb, kram Suss

  SvaraRadera
 10. Wow , det ordet tänker jag använda och det är absolut wabi- sabi i huset på din vackra bilder !
  Kram Anna

  SvaraRadera
 11. Precis som du gick mina tankar till sushi. Men nu får wabi-sabi bli mitt nya mantra, precis så här är det och nu har jag fått ord på känslorna för det vackra. Jag förstår att dina tankar gick till just det där vackra huset. Och de vackra bilderna gör mig melankolisk och lycklig, på samma gång!
  Jag tror jag måste skriva ner dessa tre faktum och värden.
  Vilket tänkvärt inlägg!

  Trevlig helg!
  Kramar
  Cia

  SvaraRadera
 12. At first I thought that Wabi-sabi was a specialised food but of course I was thinking of wasabi the very spicy root herb which is also from Japan. I remember this lovely old house you showed before Titti - it must have seen lots of generations grow up within its walls, heard laughter, seen sadness, but also enjoyed lots of happy occasions too.

  SvaraRadera
 13. Det vackraste är det mest operfekt tycker jag. Som ett hus som åldras, händer som har spår av livet, skrattrynkor och möbler med skavanker.
  Vilket hus! Jag skulle vilja vara där=)) Kram Hannis

  SvaraRadera
 14. Så fint du skriver Titti! Nu fick jag lära mig bra mkt mer än vad jag visste innan om detta förhållningssätt. Underbara bilder som vanligt! Trevlig helg! Kram Anna

  SvaraRadera
 15. God morgon!

  Jamen åhhhh så fint!
  Tänk att det finns ett ord som sättet namn på PRECSiS så jag känner , tycker. Fantastiskt!
  Undrar om jag får länka ( om det funkar) eller hänvisa till din blogg?
  Tycker det här var ett så bra och fint inlägg.

  Fin lördag
  Kramar Anncathrine

  SvaraRadera
 16. Glömde säga , mycket vackra bilder !
  Sätter igång fantasin direkt! Precis som du skriver, brasa, middag .....

  SvaraRadera
 17. Så vakkert innlegg Titti, godt skrevet og dokumentert med nydelige bilder av et vakkert ,vakkert hus....
  God og varm klem Vibeke

  SvaraRadera
 18. Underbara bilder! Det är ett Ölandshus misstänker jag! Jättevackert hur som helst! Älskar också slitna saker som har en historia!

  Fin helg till dig! Kram Jenny

  SvaraRadera
 19. Vackert förfall, och synd att huset inte får
  någon som sätter liv i det igen. Det är nog
  väldigt mycket arbete, men för rätt person så.
  Finns ju möbler som är jättefina också.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 20. Ja ett vackert ord som verkligen stämmer bra in på det huset. Jag gillar det lika mycket som du tror jag fast jag bara sett det på bild. Kraaaam Pia

  SvaraRadera
 21. Jag trodde också att det betydde något i matväg :) Vilket fantastiskt hus du visar! Jag kan också se det vackra i huset, vilken potential. En varsam renovering som innebär att bevara den vackra känslan i huset skulle räcka, det är så vackert i sig!!

  Tack för att du delar med dig!

  Kramar aka

  SvaraRadera
 22. Jag bara håller med dig, det är inte alls speciellt svårt att se skönheten i det som åldras med behag.
  Det där huset alltså, jag blev kär i det första gången du visade bilderna. Önskar verkligen att jag hade större "veckopeng" (och en man som hade lite större förståelse för knäppa idéer ;-)).
  Ha de gott. Kram, Catarina

  SvaraRadera
 23. Finfina bilder på förfallet. Ernst skulle gått igång på det. Fortsatt bra helg!

  SvaraRadera
 24. Så vackert! Både bilder och text! Jag tycker mycket väl att man kan visa repriser, ibland missar läsarna något, ibland vill man återse något och dessutom tillkommer nya läsare! Tack!

  SvaraRadera
 25. Vilket underbart inlägg och vackra bilder från den gamla husdamen som stolt sträcker sina armar runt den patinerade och bortglömda huskroppen. Åhh så vi behöver Wabi -Sabi i dessa tider !
  Ha det så gott Titti !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 26. Åh så fina bilder, kan verkligen hålla med dig om känslan huset har.
  Kram Sofie

  SvaraRadera
 27. Å dessutom är det ett vackert uttryck...


  Kram
  annika

  SvaraRadera
 28. Jag minns det förra inlägget. Huset är lika vackert denna gång. Önskar att någon tog sig an det, synd att det bara ska stå där tomt och oälskat! Fast egentligen inte oälskat när jag tänker efter, vi är ju många som bedåras av dina bilder.
  Ha en fin helg/ Kram Titti

  SvaraRadera
 29. Nyyydelige bilder, stemningsfullt ♥

  Dette har virkelig vært et vakkert hus ♥

  God klem

  SvaraRadera
 30. Aaah, wabi-sabi, det gillar jag med!!! Vilket hus, vilka möjligheter, älskar det!

  Må så gott!
  //www.baraanna.se

  SvaraRadera
 31. Again the old house - beautiful and sad, the house is waiting. Everithing old is nice. Titti, your writing is very nice, yes Wabi-Sabi. Our house is a little Wabi-Sabi .... hi hi hi.
  Embrace! Jarka

  SvaraRadera
 32. Men HELT FANTASTISKT! Vilket inlägg så vackert, tänkte också på sushi det första jag gjorde, så intressant...
  jag bara älskar såna här ställen skulle kunna vara där länge länge, bara vara....
  Va häftigt att få uppleva det!
  Ha det gott! Kram Ewa :)

  SvaraRadera
 33. Halloj Titti!
  Wabi-sabi bara ordet låter vackert tycker jag, och när jag sedan läste vad det betyder
  så kan bara hålla med, älskar Wabi-sabi.
  Och det där stället du fotat, gah vilka bilder och vilken charm trots att det är övergivet.
  Önskar dig en fin start på veckan Kram Arja

  SvaraRadera
 34. Såg det förra gången och det var lika vackert då som nu, bara älskar huset,det ger mig samma känsla när jag kommer till en bilkyrkogård, vet inte varför men tycker det är så vackert när naturen tar över med mossa osv. Ha en härlig dag!
  Kram
  Susanne

  SvaraRadera
 35. Heldige er de som får overta denne vakre bygningen, den har et enormt potensiale!! Kommer til å bli et fantastisk hjem for rette personer. Flotte bilder, Titti...veldig kul å bli tatt med på visning her!!
  Ha en fin uke!
  Klem Jorunn

  SvaraRadera
 36. Oie Titti !!!

  Vilka vackra hem! många suckar här! sådan skönhet!

  JA undrar många Tildas sprids av väggarna bärs av tiden !!!

  Kiss
  Pri

  SvaraRadera
 37. Ett passande namn till själfulla hus, som har en historia att berätta.
  Så vackert och samtidigt så sorgligt...Det liksom står där och väntar på att den rätte ska komma och ta hand om det.
  Kram / Anneli

  SvaraRadera

Tack snälla för att du tar dig tid att lämna en kommentar här, det betyder så mycket för mig...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...